Tunnettuja näytelmiä, jotka jokaisen tulisi nähdä

Teatteri on yksi vanhimmista viihteen muodoista; sen voidaan sanoa kulkeneen länsimaisen sivistyksen mukana ja seuranneen aikaansa, toisaalta myös säilyttäen ajattomuutensa. Teatterin ja näytelmien historiaa käsittelemme tarkemmin omassa artikkelissaan. Tässä puolestaan esittelemme muutaman näytelmän, joka jokaisen teatterista kiinnostuneen olisi hyvä joskus nähdä.

Hamlet

Teatterin ystävien keskuudessa voidaan varmasti väitellä loputtomiin siitä, mikä William Shakespearen näytelmistä on merkityksellisin, tunnetuin tai tärkein. Jokainen itseään kunnioittava teatterifani varmasti tutustuukin niistä useampaan, mutta mikäli on valittava yksi, on Hamlet näytelmä, josta löytyy draamaa, ihmissuhteita, valtataistelua, viihdettä ja nerokasta dialogia. Se esittää myös tietynlaisia filosofisia kysymyksiä elämän tarkoituksesta ja ei varsinaisesti vanhene koskaan. Hamlet onkin näytelmä, johon kaikkien kannattaa tutustua.

Nukkekoti

Henrik Ibsenin Nukkekoti nosti ilmestymisensä aikaan vuonna 1879 esille naisten asemaa, ja yhteiskunnallista eriarvoisuutta Norjassa sekä myös muualla maailmassa. Näytelmässä myös ravistellaan erityisesti 1800-luvulla vallinnutta käsitystä avioliitosta ja siitä, miten naisen rooli on ollut toimia perheessä äitinä ja kodin tukipilarina. Nukkekotia on esitetty Suomessa jo vuodesta 1880, ja se saavutti heti nopean suosion. Se onkin toiminut monelle naisnäyttelijälle ponnahduslautana ja mahdollisuutena esittää taitojaan näyttelijänä ja tulkitsijana. Nukkekodissa päähenkilö Nora on vieraantunut miehestään ja menneisyydessä hänellä on raskas salaisuus, joka väistämättä tulee esiin.

Seitsemän veljestä

Suomalaisen kirjallisuuden merkkiteos on taipunut erinomaisesti myös näytelmäksi ja se onkin erittäin viihdyttävää katsottavaa. Seitsemän veljestä kuvaa myös erinomaisesti suomalaisten elämää 1800-luvulla. Nukkekodin tapaan myös Seitsemän veljestä herätti melkoista kohua ilmestyessään vuonna 1870 ja se sai jopa murskakritiikit joiltain arviostelijoilta muun muassa käytetyn kielen vuoksi. Tästä huolimatta teos on jäänyt historiaan ja se on merkittävä osa suomalaista kulttuuria.

Työmiehen vaimo

Minna Canth tuli tunnetuksi feministinä ja kirjallisuuden moniosaajana. Hänen näytelmänsä Työmiehen vaimo oli ensimmäinen näytelmä Suomessa, joka kertoo kaupunkilaistytöstä ja kuvaa asioita tämän perspektiivistä. Näytelmässä suhtaudutaan hyvin kriittisesti miehen valta-asemaan avioliitossa ja siinä kritisoidaan myös alkoholia. Näytelmässä kuvataan myös hyvin 1800-luvun yhteiskuntaa ja sen suhtautumista naisiin. Tarina kertoo myös siitä, miten turvattomassa asemassa naiset olivat lain edessä.