Suomalaisia näytelmiä kesäteattereissa

Suomalaiset näytelmät soveltuvat erinomaisesti kesäteatteriin. Onhan niitä esitetty niin sisällä kuin ulkona vuosikausien ajan. Tämä artikkeli esittelee kaksi suomalaista näytelmää, joita on mahdollista nähdä kesäteatterien ohjelmistossa ympäri Suomen, ja kertoo bonuksena muutaman muun vinkin klassikoihin.

Niskavuoren naiset

Niskavuoren naiset on hyvin ajaton ja viihdyttävä tarina, jossa käsitellään rakkautta ja henkilöhahmojen keskinäisiä suhteita. Niskavuori-sarja on Hella Wuolijoen kirjoittama näytelmäsarja, jossa on kokonaisuudessaan viisi osaa. Niskavuoren naiset on sarjan ensimmäinen osa.

Näytelmän juoni keskittyy kuvitteellisen Niskavuoren tilan ympärille. Eletään kieltolain aikaa Suomessa ja kylän tunnelma muuttuu, kun Niskavuoren nuorimman tyttären Anna-Liisan opiskelukaveri Ilona Ahlgren saapuu paikalle. Ilona ei entuudestaan tunne ketään, ja tästä johtuen suhtautuu erityisesti naisväki häneen hyvin ynseästi ja miesväki taas avoimen uteliaasti. Pian Ilona sekoittaakin kuvioita perinpohjaisesti ryhtyessään suhteeseen Aarnen, Niskavuoren isännän, kanssa. Tämä kantautuu pikkuhiljaa myös muiden korviin ja merkittäviä tilanteita on luvassa, kun suhdetta ja sen seurauksia selvitellään ensin perheen ja myöhemmin koko kylän voimin.

Niskavuoren naiset kertoo monen eri naisen tarinan mielenkiintoisella tavalla ja heijastelee omalla tavallaan 1930-luvun asenteita ja arvoja, ollen toisaalta kuitenkin ajaton ja mielenkiintoinen näytelmä. Se herättää katsojissa niin huvittuneisuutta kuin monenlaisia ajatuksiakin.

Seitsemän veljestä

Suomalainen klassikkonäytelmä Seitsemän veljestä kuuluu näytelmiin, jotka jokaisen tulisi nähdä. Tämä onkin mahdollista, sillä se kuuluu kesäteatterien vakio-ohjelmistoon ja yleensä siihen voi törmätä jossakin teatterissa kesäsesongin aikana. Lisäksi näytelmän monien henkilöhahmojen ja vaihtuvien näyttelijöiden vuoksi se säilyy helposti ikivihreänä ja moninaiset tulkinnat mahdollistavat viihteellisen kokemuksen joka kerta. Tämä näytelmä ei missään nimessä ole tylsä, vaikka sen katsoisi useammankin kerran.

Kirjan tarina sijoittuu 1800-luvulle, tarkemmin määrittämättömään aikaan. Veljekset elävät tilalla isän menehdyttyä. He viljelevät maata, yrittävät opetella lukemaan, tappelevat, ryyppäävät ja kosiskelevat naapuripitäjän kaunista neitoa. Näytelmä sisältää paljon keskustelua ja pohdintaa, jossa heijastuvat erilaiset persoonat ja asenteet.

Nämäkin klassikot kannattaa katsastaa

Suomalaisten kesäteatterien klassikoita on monia ja tilaisuuden tullessa kannattaa käydä katsomassa ainakin seuraavia kotimaisia klassikoita:

  • Kaunis Veera
  • Gabriel, Tule takaisin
  • Monet musikaalit, jotka kertovat suomalaisista laulajista, kuten Dannysta tai Olavi Virrasta