Mielenkiintoisia teattereita

Teatterit ovat monesti hyvin historiallisia ja mielenkiintoisia paikkoja, joihin liittyy erilaisia tarinoita. Tämä artikkeli esittelee muutamia teattereita, joissa on mahdollista nähdä niin kaunista arkkitehtuuria kuin myös tutustua mielenkiintoiseen historiaan ja paikallisiin urbaanilegendoihin. Lähes jokaisella teatterilla on kuitenkin oma paikallishistoria, joten tämän artikkelin tarkoitus on auttaa alkuun ja inspiroida tutustumaan enemmän teattereiden historiaan.

Shakespeare’s Globe -teatteri

Lontoossa sijaitseva Shakespeare’s Globe on replika ja kunnianosoitus alkuperäiselle Globe teatterille, joka rakennettiin vuonna 1599. Alkuperäinen Globe tuhoutui tulipalossa jo vuosikymmenen myöhemmin, mutta se kunnostettiin ja toiminta jatkettiin vielä jonkin aikaa. Shakespeare’s Globe rakennettiin 1997 ja se on olkikattoinen, 1600-luvun arkkitehtuuria noudatteleva rakennus.

Palais Garnier

Palais Garnier tunnetaan myös Pariisin oopperatalona, mutta rakennuksessa esitetään jonkin verran myös teatteriesityksiä ja erityisesti balettia. Rakennus on suunniteltu aikansa mukaisesti niin, että hallitsijoille oli oma sisäänkäyntinsä. Toisesta ovesta puolestaan pääsivät kausilipun haltijat eli ylhäistö, joka tuli paikalle lähinnä näyttäytymään. Kolmannesta sisäänkäynnistä tulivat oopperan ja teatterin ystävät katsomaan itse esitystä. Myös legenda oopperan kummituksesta on peräisin Palais Garnierista. Työmiehet kuulivat usein erityiseti yöaikaan työskennellessään ääniä ja kummituksen aitio on edelleen merkattu rakennukseen, tosin se on normaalissa käytössä.

Bolšoi-teatteri

Venäjällä Moskovassa sijaitseva Bolšoi-teatteri on Venäjän kruunujalokivi. Sen historia on värikäs ja teatteriin mahtuu useita merkittäviä ja mielenkiintoisia tarinoita. Teatterissa esitetään niin oopperaa, balettia kuin näytelmiäkin. Draamaa on riittänyt myös kulissien ulkopuolella. Yksi Bolšoi-teatterin tunnetuimmista balettitanssijoista loikkasi Neuvostoliitosta lännen puolelle vuonna 1961. Toinen kohteluunsa tyytymätön tanssija hyökkäisi taiteellisen johtajan kimppuun happoiskulla. Myös monia muita sattumuksia rahoituskiistoista hyväksikäyttöön on mahtunut Bolšoi-teatterin historiaan. Maineestaan huolimatta kyseessä on historiallisesti merkittävä ja arkkitehtonisesti upea rakennus, joka on ehdottomasti vierailun arvoinen.

Aleksanterin teatteri

Helsingissä sijaitseva Aleksanterin teatteri ei ehkä globaalisti ole yhtä tunnettu kuin edellä mainitut, mutta sillä on sitäkin mielenkiintoisempi historia. Teatteri valmistui vuonna 1879 ja se nimettiin Aleksanteri II:n mukaan. Teatterin rakennuksessa käytettiin kiviä Bomarsundin linnoituksesta Ahvenanmaalta. Se on toiminut käyttöönottonsa jälkeen niin kulttuurin keskuksena kuin myös kokoontumispaikkana 1900-luvun alkupuolella. Rakennuksessa on myös huhuttu kummittelevan ja siellä on todistettu monia mielenkiintoisia tapahtumia.