Kesäteatterin näytelmät Suomessa

Suomessa kesä on lyhyt, mutta päivät ovat pitkiä ja valoisia. Kesäteatterit heräävätkin talviuniltaan heti, kun yleisö tarkenee istua ulkona näytelmiä seuraamassa. Suomessa kesäteatterin ohjelma vaihtelee runsaasti ja niissä esitetään usein tuttujen klassikoiden ohella myös monia pienempiä tuotantoja, joskus myös paikallisten näyttelijöiden ja ohjaajien omaa tuotantoa. Osa kesäteatterin näytelmistä säilyttää suosionsa vuodesta toiseen, kun taas osa on nähtävissä ainoastaan yhden kauden ajan.

Teatterin ohjelmisto riippuu hyvin paljon myös siitä, minkälaiset puitteet teatterilavalla on. Kaikkia näytelmiä ei ole mahdollista lavastuksen ja tekniikan vuoksi esittää kesäteattereissa, mutta suurin osa lavoista on rakennettu niin, että kaikenlaiset esityksen onnistuvat. Kesäteattereissa suurin ongelma muodostuu usein akustiikasta ja esimerkiksi musiikin kannalta tämä voi olla vaikeaa. Toisaalta monet vanhat ympäristöt, esimerkiksi linnojen yhteyteen rakennettavat kesäteatterit ovat loistavia myös akustiikan kannalta. Katsomot sisältävät usein myös katoksen ja mahdollisesti lämpölamppuja. Myös vilttejä voi olla tarjolla, jos paikallinen kesäsää sattuukin olemaan hieman oletettua viileämpi.

Komediat ovat suosittuja kesäteattereissa

Kesäteatteri on usein iloinen ja mukava tapahtuma. Se on myös hieman vähemmän muodollinen kuin perinteinen teatteriesitys. Kesäteatterin kevyen ilmapiirin vuoksi erityisesti komediat ovatkin suosittua ohjelmistoa ja niitä voi nähdä kesäteattereissa ympäri Suomen. Komediat ovat myös mieluisaa viihdettä sen vuoksi, että ne eivät useinkaan vaadi samanlaisia teknisiä puitteita. Komedioiden sisältö perustuu usein henkilöhahmojen väliseen vuorovaikutukseen ja koomisiin tapahtumiin. Nämä ovat toisaalta näyttelijöille erittäin haastavia ja vaativat hyvää ilmaisukykyä ja tilanteen lukua.

Suomen kesäteattereissa esitetään paljon kotimaisia näytelmiä, kuten Antto Terraksen käsikirjoittama ja ohjaama Piru Naiseksi. Toisaalta myös monet ulkomaiset näytelmät toimivat suomeksi käännettyinä kesäteatterien lavoilla. Esimerkiksi Peter Quilterin Kahden kauppa, alkuperäisnimeltään Duets on hyvin suosittu ulkoilmateattereissa ympäri maailman. Lavalla on kaksi näyttelijää ja erilaisia tarinoita, joten se sopii myös puitteidensa puolesta erinomaisesti ulkoilmateattereihin.

Monet vanhat näytelmät, kuten Shakespeare sopivat erinomaisesti kesäteattereihin ja niitäkin nähdään toisinaan ohjelmistossa. Erityisesti esimerkiksi Suomenlinnan kesäteatteri on erikoistunut esittämään monia tunnettuja draamoja ja esimerkiksi murhamysteereitä, kuten vanhoista kirjoista tehtyjä sovituksia. Vuoden 2020 COVID-19, eli koronaviruksen aiheuttama epidemia asetti myös omat haasteensa saman kesän yleisömäärille ja ohjelmistolle.