Kesäteatterin klassikot

Kesäteattereissa esitetään runsaasti klassikoita, jotka ovat sopivia erityisesti ulkoesityksiin muun muassa nerokkaan dialogin vuoksi. Monet näistä näytelmistä on myös alun perin kirjoitettu nimenomaan ulkoteattereita varten ja osaa niistä on esitetty jo antiikin ajan teattereissa. Tämä artikkeli esittelee muutaman Suomenkin kesäteattereihin sopivan klassikon, joka kannattaa käydä katsomassa, mikäli sellainen mahdollisuus osuu kohdalle.

Shakespearen näytelmiä on ilo katsella kesäilloissa

Circa 1600, English dramatist and poet William Shakespeare (1564 – 1616) ponders his next work. (Photo by Stock Montage/Getty Images)

William Shakespeare vaikutti teatterimaailmassa 1500-1600-luvun vaiheessa ja luonnollisesti tuolloin nykypäivän teknologiaa ei ollut käytettävissä. Shakespearen näytelmissä panostettiin runsaasti hahmojen väliseen vuorovaikutukseen ja dialogiin. William Shakespearea pidetään edelleen kirjallisena nerona ja hänen ajatuksensa onnistuvat vielä tänäkin päivänä vaikuttamaan näytelmän katsojat saamaan aikaan moninaisia reaktioita ja tunteita.

Shakespearen komedioista ja kevyemmistä näytelmistä ”Kesäyön unelma” sopii erinomaisesti kesäteatteriin. Myös Thomas Lodgen kirjoittamaan Rosalynde -kirjaan perustuva ”Miten haluatte” on erinomainen, tyypillinen Shakespearen komedia, josta nauttii mielellään kesäteatterissa. Vaikka Suomen kesäteatterit panostavat erityisesti komediaan, myös Shakespearen tragediat, kuten ”Macbeth” ja” Romeo ja Julia” ovat hyviä vaihtoehtoja viihdyttämään yleisöä. Kirjallisen neroutensa ansiosta kyseinen herra kirjoitti koko joukon teoksia, joista oikeastaan mikä tahansa sopii hyvin ulkoilmateattereihin.

Edvard II

Elisabethin aikakaudella englannissa eli myös toinen näytelmäkirjailija Christopher Marlowe, joka oli Shakespearen tuntema ja syvästi arvostama henkilö. Hänen tunnetuin näytelmänsä ”Edvard II” kertoo poliittisista kiemuroista, vallan väärinkäytöstä ja hallitsijoiden salaisuuksista. Kyseinen näytelmä on hyvin mielenkiintoinen, mutta ei mahdollisesti tyypillisin kesäteatterinäytelmä Suomessa. Mikäli tähän esitykseen törmää jossakin Suomen kesäteatterissa, kannattaa se ehdottomasti käydä katsomassa. Kyseessä on klassikko, joka sopii erinomaisesti myös kesäteatteriin, varsinkin jos haussa on keveää komediaa syvällisempi näytelmä.

Oidipus Kolonoksessa

Hyvin vanha, antiikin Kreikasta tunnetun Sofokleen kirjoittama näytelmä on edelleen yksi näytelmämaailman klassikoita. Vaikka tämäkin näytelmä on Suomen teattereissa hyvin harvinainen, on se ehdottoman hyvä lisä omalle listalle, mikäli haluaa tutustua klassikoihin. ”Oidipus Kolonoksessa” on luonnollisesti suunniteltu ulkoilmateatteria varten, sillä tuohon aikaan lähes kaikki esitykset pidettiin ulkona. Kyseessä on tragedia, joka heijastelee myös Ateenan valtion tuhoa ja tekijänsä viimeisiä sanoja. Näytelmä sijoittuu uhrilehtoon, josta Oidipus on viimeinkin löytänyt itselleen viimeisen leposijan.